Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P26e61t35r 11S71k16á16l10a

5. 9. 2018 10:09

Jan Werich byl moudrý muž a klaun, v mládí levičák jako mnozí umělci. S přibývajícím věkem ho ale jeho levičáctví opustilo, zejména když viděl, kam ta levicová politika v podání tehdejšího režimu směřuje. Jestli měl nemanželské dítě, je naprosto nepodstatné, srovnání s autorem článku je směšné.

27 0
možnosti
Foto

J. W. dozajista prožil údobí, kdy byl velmi nalevo, ale není mi jasné, nakolik ten dojem mohl být zesílen tím, co v padesátých letech směl točit. V. Burian se ve zmíněné roli jevil jako velmi smutná postava snažící se zapadnout do komedie.

Měl bych jednu poznámku. Nechat změnit tok řeky je něco, co by si pamatovalo mnoho lidí ve Velharticích a všichni by o tom věděli. Kdybych měl potřebu něco takového napsat, brnknul bych před tím starostovi do Velhartic, abych se vyhnul případným dojmům, že úmyslně a účelově práším.

15 0
možnosti
MS

Agitku typu Císařův pekař a Pekařův císař si Werich za rámeček určitě nedá. Když ale napíšete ááááá, měl byste napsat i béééé. V druhé polovině padesátých let (tedy pořád v hluboké totalitě) vznikly jeho slavné forbíny s Miroslavem Horníčkem. Ty forbíny, které si potom národ za normalizace tajně kopíroval a pouštěl doma, protože Werich byl režimem zakázaný. Tak se také stalo, že ke knize Rozhovory s Janem Werichem, vydané v roce 1982, se dostal komunistický novinář a zeť Štrougala Jiří Janoušek. Nikdo jiný by si to prostě v té době dovolit nemohl. A zaplať příroda za to, protože ta kniha je podařená, plná Werichových postřehů a zcela oproštěná od nějaké komunistické omáčky.

18 0
možnosti
Foto

Proč by nemohl? Ihned a to skutečně IHNED (ještě ten samý večer) běžel po podpisu Anticharty v TV jeho film.

0 0
možnosti
Foto

:-/ Již jako pubescent jsem měl možnost číst si scénáře OD, ale i poslouchat hry na gramodeskách. Dodnes jsou hry, písničky i muzika tria V+W+J nadčasovéR^ Kdyby ono trio neuteklo před Ádou, pravděpodobně, ba až jistě, by ,,prošlo komínem" v některých z továren na smrt. J.W. byl osobnost se vším a ve všem všudy, co k takové osobnosti patří!Dokázal být i jízlivý až arogantní všude tam, kde narážel na lidskou BLBOST! P.S.: kom i J.W. nenáviděl. A byl jimi i sledován! Jeho, ale i jeho ,,andělíčky strážníčky" jsem nejednou potkával i na Sázavě!

12 0
možnosti
Foto

Už jsem to napsal Davidovi Vlkovi, Jan Werich byl v 50. letech "vrchní kápo" přes komunistickou hereckou kulturu.

1 15
možnosti
Foto

Werich s Voskovcem byli bezpochyby levicově sovětofilsky zaměření, zvláště z dnešního pohledu.

Celá tzv. kulturní avantgarda byla levicově orientovaná: Nová, nová, nová je hvězda komunismu.

0 3
možnosti
Foto

Kdo tohle řekl ??? Jan Werich je děsně zvláštní člověk, který má nejnepravděpodobnější rozpětí. Má i obyčejné vlastnosti, například to kecání. Když někdy začne, on je velice hovorný, říká nesmírné blbosti. Slovní diarhea. Slovní průjmem, slovní sračka. K kecá a kecá, začne být pompézní a začíná kázat. Jeho bratranec ho pojmenoval Jan Amos Buřt. To ho vystihovalo.

6 1
možnosti
Foto

Jestli on ten jeho bratranec nebyl nic víc, než ,,šmíra", zatímco JW. nikoli;-)

0 2
možnosti
DV

D31a35v27i64d 88V46l34k

5. 9. 2018 9:24

Werich byl samozřejmě levicový umělec a byl formován nelehkou dobou jež prožil. Právě proto, že byl opravdu levicový, tak ho komanči se svým pseudospravedlivým beztřídním systémem neošidili. To, že měl nemanželského syna mne absolutně nevadí ,to se může stát každému.Jinak to srovnání Vás s Werichem snad ani nemyslíte vážně pane Preslere. My si samozřejmě vždycky idealizujeme své velikány a je přirozené ,že lidi mají tendenci vzpomínat hlavně na to dobré, ale myslím si, že Váš blog je zbytečně zlý a tak nějak žlučovitý. Vaše stopa ve veřejném prostoru se přeci nemůže srovnávat se stopou Jana Wericha. To ani náhodou.

38 0
možnosti
Foto

Ano, Davide, Naše stopa, vaše, moje, Alešova, doktorova a dalších se se stopou Jana Wericha srovnávat nedá.

Ale, myšlenka, že ho komunisti neošidili, je naprosto zcestná. Vždyť on byl dlouhá léta "vrchním kádrovákem" všech pražských herců. Kdo se mu líbil, hrál a naopak.

On se na výsluní toho komunistického kádrováka přímo hřál. Tak, například. Onen film, který Aleš zmínil, Císařův pekař ... nenatočil Jan Werich. On v něm pouze hrál hlavní roli. A víte, kdo to režíroval? Tedy začal režírovat?

Mladý režisér Jiří Krejčík (Vyšší princip). Ale protože Krejčík byl jako režisér velmi akurátní a nelíbily se mu Werichovy legrácky, které nebyly ve scénáři, tak ho Werich nechal vyhodit a film dotočil Mac Frič.

1 16
možnosti
MB

Souhlasím a dodávám. Mnohde máme dojem s přáním idealizace. Příkladů hora - Pohled na 1 Republiku - idealizování, K. Čapek - pravičák, podobně koketoval s levicí, E. Beneš je buď černý - nebo bílý! Není tomu tak a ani to nejde - vše se vyvíjí. Pak i W + V, nadšeni levicovou romantikou - Následně Voskovec píše přes moře - "Jane, co to tam skládáš za voloviny"? = My všichni budem na tom lépe,když dáte rady nám a my vám dáme své rady,když všichni všechno všechněm dáme,tak budou všechni lidi všechno mit dohromady. Text geniální, v praxi na prd ... :-)

1 0
možnosti
MV

"...ale treba je to jen kec."

to je presny. nevite, zda popisujete pravdu, nebo pomluvu, ale napisete to

nic vic neni treba dodavat

11 0
možnosti
JS

Werich byl moudrej odjakživa, takže se nestylizoval do ničeho, čím nebyl.

9 1
možnosti
Foto

Ani náhodou nebyl moudrý odjakživa. Naopak, byl to velmi schopný levicový agitátor. A když zestárl a nechal si narůst vousy, už jako moudrý vypadal a někdy i mluvil.

Kouzelné byly jeho forbíny s Miroslavem Horníčkem. Tam si dovoloval poměrně hodně.

https://www.youtube.com/watch?v=Adlhu38Ipt8

4 6
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik