Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VE

Bůhví jak to bylo s antichartou. Chartu normálně neměl možnost si přečíst, tak ani nemohl vědět s čím má nesouhlasit. Prý při tom podpisu někteří ani nevěděli, že podepisují antichartu.

4 1
možnosti
VE

"Někteří uváděli, že listina předložená jim k podpisu byla vydávána za prezenční listinu shromáždění, a nikoli za podpisovou listinu. Mezi ně patřil například Jan Werich."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anticharta

3 0
možnosti
VH

Já jsem v padsátých letech na jeho představení chodil. Bidýlko při jeho (a Horníčkových) replikách řvalo. Ti študáci, kteří za neskutečnou cenu k stání - 15 Kčs - "na Wericha" chodili se nesmáli ani tak dvojsmyslům. Pravda - chtěl-li hrát dále, nemohl říkat "Novotný je ...".

PS: To není polemika s Werichovým levicovým postojem (který ovšem měla podstatná čás umělců jeho generace, a nejen u nás).

10 0
možnosti
Foto

S Horníčkem ovšem asi poněkud později, snad okolo roku šedesát;-)

0 0
možnosti
Foto

No dobře. Tak jsem byl poučen, že jsme "estébák", což je newspeak, protože v době, kdy StB jako složka SNB reálně existovala, byli estébáci právě jen příslušníci SNB, zařazení k StB a nikdo jiný.

Ale, s tím už se člověk musí smířit, že ne každý je schopen uvažovat rozumně. Ale, k Janu Werichovi. On je ikonou a míval jsem ho rád, stejně jako jsem míval rád Zdeňka Svěráka a jeho DJC.

Přesto se mi vnucují některé nepříjemné otázky a souvislosti:

Poprava Milady Horákové: 27.6.1950

Premiéra filmu Císařův pekař: 4.1.1952

Začátek "Normalizace". Stěží stanovit přesné datum, ale řekněme 1.1.1970

Premiéra prorežimní agitky Marečku... 1.10.1976, tedy v době, kdy již čistky byly skončeny a nespolehliví vyházeni. Je tedy dobré vědět, že i tehdy byl někdo spolehlivý a normalizační režim podpořil.

A prosím, nadávejte mi kultivovaně, abych si to užil.

1 3
možnosti
KT

Když už tady padl můj původ a jsou pochybnosti o tvorbě umělců za totality (jakékoliv), koho to zajímá, pusťte si poslední film mého otce, který byl léta v trezoru.

https://www.youtube.com/watch?v=ED3zuVLrNY4

4 0
možnosti
Foto

R^ Ano ,,Ruka" je až vše vypovídající!Jak kdo o ní věděl, či i dnes ví, to je otázka jiná.

2 0
možnosti
Foto

Snad na závěr. Už asi zbývá obdobně ,,polemizovat" i o jiných osobnostech, jako např. Trnka, Hoffmaister, či následně TŘEBA Podskalský, I MNOHÝCH DALŠÍCH,atp.:-/

1 0
možnosti
KT

Hoffmeister byl aktivní komunista.

2 0
možnosti
PZ

Patřilo paní Kláře Trnkové.

1 0
možnosti
PZ

Souhlas. A protože předpokládám, že jste dcerou pana Jiřího Trnky, máte jistě z nás diskutující nejlepší přehled a osobní zkušenost.

7 0
možnosti
KT

Ano, i když jsem byla dítě, posléze dospívající, u nás se před dětmi nic neskrývalo a byli jsme s bratrem účastni všeho dění, chodili jsme i na různé sešlosti a obědy, mlčeli a tiše poslouchali dospělé. Jsem z druhé rodiny, moji o deset let starší nevlastní sourozenci si pamatují ještě více, takže mám celkem přehled a pamatuji si vše, co se doma povídalo. S Werichovými jsme se stýkali i po otcově smrti.

Poznámka na okraj Werich ani můj otec nikdy nebyli ve straně a oba podepsali 2000 slov, což jim bylo osudné, ale tatínek to vyřešil tím, že umřel.

9 0
možnosti
Foto

Ještě k onomu napadání filmu Císařův pekař. Jejím základem byla prvorep. hra OD GOLEM! Onen film mohl vzniknout toliko tak, že muselo být mnohé ,,učesáno", V ,,SOULADU s kom A atˇ SE KOMU LÍBÍ/nelíbí, dvojrole J.W. byla sehrána vynikajícím způsobem, hodným jejího představitelel Přesto vše se v něm zachoval základ(!) příběhu, tedy ten, který je platný dodnes, a to nikoli jen jako legenda!

7 0
možnosti
KT

Pro všechny kdo tady vyčítá komukoliv, že pracoval za totality a podporoval tím komunisty. A co jsme tak asi měli dělat? Měli jít všichni do dolů nebo do kotelen. Jsou lidé, pro které je jejich práce podstatnou potřebou života, u některých ta nejpodstatnější (umělci, vědci...)

Kultura i když okleštěná, byla pro mnoho lidí, jediným světlým bodem v té šedi.

A mimochodem tito lidé se měli o trochu lépe, ale kdyby byla doba jiná, patřili by mezi ty opravdu movité a ne, že by měli jen o trochu lepší životní úroveň, než ti ostatní.

21 0
možnosti
Foto

Kláro, to jsou takové neskutečné podpásovky, když lidé jako Hermánek nebo Presler očerňují slušné lidi jenom proto, že žili a tvořili v období, které dodnes oni sami obdivují a zastávají se ho, že by si zasloužili, aby se ti mrtví mohli bránit.

4 1
možnosti
KT

Jsou to takové závistivé pomluvy. Byla jsem nějaký čas u toho, protože a zbytek, z doby kdy jsem nebyla na světě, znám z vyprávění.

Někteří lidé, vám podobní, ho například pomlouvali, že je nafoukaný, když se v hospodě nechtěl neustále s každým družit a nechat na sebe hulákat Honzo...

Režim s ním zatočil tak, že bych to nepřála nikomu.

22 0
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik