Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Ta diskuse je opravdu dobrá - podobně názory. Nic nevylučuje nic. Jde prostě o alternativní postoj k životu každého jedince. Je zbytečné uvádět, že pak kultura, knížky jdou stranou - žije se pořád. Režim může být jakýkoliv - ta potřeba bydlení tam bude pořád. Jde o to, jak se k tomu postavit. Já mám svůj bonmot, když jsem dotázán, zda dřu. Říkám nevím, mne to baví a stalo se životním stylem. Žena rodí - muž staví. I můj otec měl svůj - V životě jsem neviděl v přírodě ptáka, který by svý vejce kladl na holou větev. I on si zaobstarává své hnízdo ... :-)

0 0
možnosti
Foto

Vtip je v tom, že v 21. století bych čekal snižování pracovní doby a čtyřdenní pracovní týden, jo a samozřejmě slušný plat. V některých diskuzních příspěvcích zaznělo, že makat šestnáct hodin denně, aby si člověk zajistil slušné bydlení, je normální. Z mého hlediska ne, ale je to individuální.

Znám lidi, co si zbudovali chaty a víkend co víkend na nich makají, ale nevědí, co je za kopcem. Prostě je baví makat.

Mám dva bratrance, jeden je vyučený zedník a druhý tesař, mají maličkou chatu bez elektřiny a bez vody. Jejich rodiče si kdysi představovali, že díky jejich povolání se z chaty stane vila. Nestala. Oba bráchanci shodně prohlásili, že makají pět dnů v týdnu a víkendy si chtějí užít nikoli prací, ale zábavou. V rodině mám i případ, že chlápek makal o odpolednech a víkendech, aby rodině svépomocí postavil byt. Postavil, ale jeho žena se nudila a narazila si jiného chlápka, co furt nepracoval a měl na ni čas. Rozvedla se s tím pracantem a můžete hádat, komu ten byt po rozvodu připadl.

Hlubokou pravdu zde uvedl pan Miroslav Mudra, dovolím si ho parafrázovat: Kolik jste za tu dobu, co jste makali na zajištění bydlení, přečetli knížek, navštívili kino či divadlo? Je to individuální. Někdo dá přednost fyzické dřině, jiný zase zábavě. A ruku na srdce - prošvihnout mládí a jít v padesáti letech na diskotéku, tak to už mě jaksi neláká.

Mládí je jen jedno a pokud ho někdo trávil šestnáctihodinovou prací sedm dnů v týdnu, nic si neužil a přesto je dnes spokojený, pak před ním smekám!!!

6 1
možnosti
PK

I mně je divné, že v 21.století při vyspělé dělbě práce je efektivní stavět dům svépomocí. To je asi jako kdybych si auto, počítač, televizor stavěl sám. Já si v bytě některé věci dělám - úspora peněz, trochu i zábava, koníček - ale narážím vždy na jeden problém - udělám to tak, že podruhé, potřetí by to bylo za polovic času a ještě v podstatně lepší kvalitě. Nemohu si pomoci ale ve stavbě domů musí být obrovské rezervy, bohužel ani tržní model v Čechách je v tomto bezzubý.

0 0
možnosti
PK

Tak jako prezident (jsme stejného věku) bych taková moudra z úst nevypouštěl, ani trenky nepálil. Ale dávat mu za vinu, že nemáme stejnou životní úroveň jako nejvyspělejší část západní Evropy je dost naivní. Jeho možnosti jsou v tomto velmi malé, ale je pravda, že o tom může kvalifikovaněji a inteligentně hovořit a šťourat.

2 0
možnosti
VS

Mýlíte se. Pan prezident byl čtyři roky předsedou vlády, která sem natáhla všechny ty montovny a sklady a díky této jeho hloupé politice jsou u nás nízké platy. Asi proto ho tito lidé volí.!

3 0
možnosti
JR

J28a60n 23R30á77ž

16. 6. 2018 16:32

No když se někdo, komu je 25 let a nemá nic naspořeno durdí, že díky zásahu ČNB si nebude moci s platem 50tis./měs bruto koupit v Praze byt za 5 milionů, tak mu opravdu nezbývá, než si najít druhé zaměstnání.

PS. Vždy, když čtu nebo slyším podobné nářky mladých, útrpně se usmívám nad myšlenkou, jak by hypotéku na takový byt spláceli.

1 0
možnosti
Foto

Dobrá poznámka. S postupující robotizací bude těch kvalitně placených výrobních míst ubývat. A celkové přelidnění tomu trendu moc nepomůže... Systém by měl fungovat tak, aby co největšímu počtu lid umožňoval smysluplnou pracovní realizaci. Pokud někdo nevymyslí nějaké řešení, tak to smrdí poměrně tvrdými sociálními otřesy... (Trump byl jenom takovým malým varovným zemětřesením).

1 0
možnosti
PK

No nevím, jestli nejste "vedle". Potřeba mozků na tvorbu, provoz a opravy robotů nebude malá. Spíše mám obavy, že v lidském "portfoliu" těch schopných nebude dost a vypadnou jednodušší obslužné práce, pokladní atd. A tyto profese dovážíme z Východu - až moc.

1 0
možnosti
Foto

Nedovedu si představit nikoho (natož Zemana), kterému by se podařilo udělat z dnešní mladé generace otroky.

3 3
možnosti
JL

Číňani by to klidně dali, jen si je sem pustit.

1 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, současný systém se postupně vyvíjí tak, že člověk s průměrným platem (na který většina nedosáhne), prostě mít vlastní byt (v Praze) nikdy nebude. Ale protože většina vlastní byt již má (zpravidla ještě z dob socialismu díky péči G.Husáka), prozatím k žádným změnám nedojde. Za dalších 20 let už asi ano, ale bez přechodu k radikálním opatřením socialistického typu se tento problém vyřešit určitě nedá.

4 9
možnosti
ND

Mně tahle debata přijde malinko absurdní. Před sametem byli všichni zaměstnnani, a spousta lidí měla další zaměstnání, nebo dělali melouchy.

Po sametu je proměnlivé procento nezaměstnaných, takže najít druhou práci, když někdo nemá ani tu první, to je to, co považuji za blbost. No, po trenkach už nečekám z Hradu nic normálního, tak asi tak...

5 3
možnosti
Foto

Jenže před sametem se často chodilo z práce "vyspalý a odpočatý" (jasně, že ne ze všech).

7 0
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik