Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dočetlka jsem to k tomu, že nás v roce 1968 zradily USA a dospěla k závěru, že píšete nesmysly, a tudíž nemá cenu ve čtení pokračovat. :-/

6 10
možnosti
Foto

To já si váš oslavný blog o Sobotkovi přečetl celý a dobře jsem se pobavil.

9 3
možnosti
PZ

Kolaboranta tu dost zmateně omlouváte vy.

A "osvobození" v roce 1945 právě žádné osvobození nebylo. K tomu, aby se mohlo jednat o osvobození nestačí jen vyhnat předchozího okupanta a uchvatitele, ale musí přijít svoboda. A ta s "Rudou armádou" nepřišla. Chovali se k nám jako k vazalské zemi. Nemluvím teď o zlodějinách hodinek (aneb proč jedna z mála vět, kterou po roce 1945 každý rusky uměl, bylo "davaj časy"), znásilňování a podobných excesech jednotlivých vojáků.

Mluvím o tom systémovém a politickém Moskvou řízeném porušování naší svrchovanosti. Nejprve po "osvobození" Podkarpatské Rusi se tam začali chovat jako na svém území, násilím verbovali československé Rusíny do armády, misi vládního zmocněnce Františka Němce nejprve co nejvíce sabotovali a pak jej dokonce vyhnali a pak z místních komunistů sestavili "spontánní" výbory, které přijali "spontánní" rezoluci volající po připojení k SSSR, kterou "spontánně" pod dohledem NKVD místní podepisovali (taková obdoba krymského referenda). De facto ji tak připojili k SSSR ještě v době, kdy se o ní oficiálně nejednalo. Pak Moskva vynutila na vládě přijetí bolševického Košického programu pod pohrůžkou, že jinak na místech "osvobozených" dosadí loutkovou bolševickou vládu, jako to v Polsku udělala s Lublinským výborem. Dále tu byly stovky československých občanů ruského původu, kteří sem utekli po bolševickém puči. V roce 1945 je NKVD systematicky "zatýkala" a odvlékala do SSSR, odkud už se nikdy nevrátili. NAŠICH OBČANŮ. Včetně v některých případech i těch zde už narozených. A pak je tu samotné předávání moci civilní správě. Výborně je to popsáno v Pernesově knize Alexej Čepička: Šedá eminence rudého režimu na příkladu Kroměříže. Když za místním velitelem přišli členové předválečných stran, aby s ním dohodli obnovení civilních institucí, odmítl se s nimi bavit s tím, že bavit se bude pouze s komunisty. Ti vytvořili nelegální a v ústavě nezakotvené národní výbory, v nichž měli převahu a s těmi pouze vojenská správa jednala.

16 4
možnosti
PZ

Takže jste případ zastánce kolaboranta, který z téhož jen obviňuje jiné.

1 3
možnosti
MB

No, ono to tak vypadá ..ale nemá cenu si namlouvat, že je to jenom naše specifikum nebo národní rys.

Většina lidí (zvláště vyspělých) zemí má tendenci kolaborovat se silnějším, přežít a mít se dobře. Kdo v Evropě se nějak zásadně stavěl proti německé okupaci? Ano, existovalo v řadě zemí jakési podzemní hnutí ..ale do otevřené konfrontace se nikdo moc nehrnul. Němečtí oficíři si mohli užívat kaváren či procházek po krásách okupovaných měst. Po porážce Německa dokázali Němci obrátit a přijmout jak americký, tak sovětský model ..a to přesně podle rozdělení na západní a východní část. Podobně ostatní národy Evropy. Ani fanatičtí Japonci dlouhodobě vychovávaní v přísné tradici neměli problém otočit o 180 stupňů. Nemá cenu si namlouvat, že jde o přizpůsobování se spravedlivějšímu řádu. Lidé se přizpůsobí tomu, co považují za dané (dostatečně silné).

Rozdíl je jenom v tom, že některé země prošly častější změnou režimu nežli jiné. Záleží tedy spíše na velikosti, síle a geografické poloze dané země nežli na nějaké tendenci ke kolaboraci. Ta je vlastní většině lidstva...jen je někdo více nebo méně vystavován nutnosti se přizpůsobovat novým pravidlům.

Nevím, jestli je to přesně k tématu, spíše reaguji přímo na titulek, ve kterém se odráží časté spojování kolaborace s naším národním rysem.

5 1
možnosti
Foto

Díky za diskuzi, přišel jsem až nyní, takže jen pár podoteků. Můj děda byl typický Pražák, v Praze 7 se narodil a v Praze 7 také zemřel. Stejně jako nyní, tak i tehdy Praha určovala myšlení celého národa. On netušil nic o problematice venkova, stejně jako drtivá většina obyvatel hlavního města. Prostě věřil tomu, co se psalo a říkalo v rádiu, počátkem padesátých let ještě televize neexistovala. On v Praze nikdy nebyl tak tvrdý dopad na živnostníky, jako třeba na venkově. V šedesátých letech jsme společně bydleli v Letohradské ulici 22/čp. 854 na Letné, naproti byla hospoda U Letenského sadu. Tam obsluhovaly dvě staré paní, bývalé majitelky, ovšem již pod hlavičkou RaJ. Za rohem mlékárna, tam opět prodávala bývalá majitelka. Na Dejvické třídě jsem dával v roce 1970 kytaru do opravny hudebních nástrojů pana Hrnka (nebo Hrnečka), tomu krámek ani nesebrali, stejně jako nedalekému holiči. Na Letenském náměstí stála lékárna s unikátním historickým vybavením, daly se tam sehnat nedostatkové léky - a opět tam ve funkci vedoucího pracoval bývalý majitel. Zkrátka a dobře, v Praze to bylo vždycky trochu jinak.

A procesy v padesátých letech? Když to neprohlédl v diskuzi zmiňovaný Pavel Kohout, chtěli byste to po mém dědovi a milionům jemu podobných?

Kdo tvrdí, že jeho předkové již tenkrát věděli o zločinech komunismu, ať si zjistí, kde tehdy pracovali a porovná to se seznamy závodních organizací, co požadovaly pro souzené tresty smrti. Dobové výtisky Rudého práva lze najít na webu.

Také byl v diskuzi zmíněn spisovatel Jan Drda. To byl ten, co likvidoval někdejší Syndikát spisovatelů, obýval půlku zámku na Dobříši, kde zanechal dluh v řádech statisíců.

Pro někoho bude zakončení mého dlouhého příspěvku drsné, ale budiž. Vzpomněl jsem si totiž na slova jednoho pamětníka, který říkal: Padesátá léta byla z hlediska historie sranda. Ale umíš si představit, že za protektorátu tě stačilo prásknout, že posloucháš zahraniční rozhlas - a celá rodina dostala trest smrti?

17 1
možnosti
IJ

Jó zn.LUHR - Luděk Hrneček v Dejvicích ! Také nám opravoval kytary v letech 68 -73. Myslím že už se jen říkalo " U Hrnečka", ale bylo to družstvo. Karma a vše dobré vám.

3 0
možnosti
PK

Obecně není vždy jednoduché pochopit jednání našich předků, resp. předchozích generací a ten kdo neprožil nepochopí všechny souvislosti. Daleko jednoduší je kritizovat, na což máme zde mnoho odborníků. R^

7 0
možnosti
ZD

Dovolil bych si na základě Vašeho příspěvku dodat, že pokud je jednodušší kritizovat tak ti co kritizují mají jednoduché uvažování. V té souvislosti nazvat takové osoby odborníky je jistý masochismus. Ale co sám některé jejich příspěvky čtu a nestačím se divit jak jim stačí k napsání článku jedno slovo.

0 0
možnosti
ZB

Ještě bych pochopil, že je někdo komunista až do procesů v padesátých letech minulého století, potom už je to jen sympatizant s tyranem, agresorem. Komunismus je hodně podobný fašismu - ničí silné individuality a podporuje lůzu, práskače. Bohužel my v Česku jsme se s komunismem nevypořádali ani v roce 1989, ani v současnosti. Práskači, bývalí členové STB nalezli do bank a státních institucí a dokonce nalezli do všech takzvaných "demokratických" stran v Česku, takže tito lumpíci stále silně ovlivňují naše životy. Tito lidé rozkradli banky, státní podniky a dnes mají vedle politické moci i tu ekonomickou. Tomu se říká odkaz Václava Havla.

11 2
možnosti
EK

Zatímco bojujeme proti starobolševikům, tak nám tady vyrůstají mladobolševici. Zeman tu dlouho nebude, ale mládež nová Gottwaldova, pardon, sluníčková tu jednou bude vládnout. Kdo nehejtuje s námi, hejtuje proti nám. A ze svých zabezpečených sídel se tomu budou potichu smát ti nedotknutelní. To už nebude ani fašismus ani komunismus, ale korporátní feudalismus pod praporem multikulturního náboženství.

15 0
možnosti
DB

velmi přesně jste popsal jak se lidé chovají jen podle toho jaké informace mají k dipozici.......a aby se podobné píběhy nestávaly tak moc často, je nutné mít vynikající školství, které naučí lidi jak fakta tak i myslet a rozlišovat..........informaci od desinformace...nejde to vždycky ale většinou ano............stačí si pamatovat a myslet.......

Zároveň jste krásně popsal že je naprosto jedno, jestli se našinec přidá k rusům, anglánům frantíkům nebo amíkům..........všechny tyto státy jsou či byly světové velmoce a podle toho se chovají.........a budou se tak chovat a proto se dnes vede veliká dehonestační světová akce proti RUSKU......A to již mnoho let.........ale nikdo nemluví o tom, kolikrát USA a jiné armády a jejich tajné služby nezákonně přišly na území RUSKA a páchaly tam své neplechy tak jako to udělala CIA již v roce 1953, kdy svrhly Mosaadegha a v roce 1960 na Kubě a v roce 1961 opět kolem Kuby.....a pak ještě mockrát.........

a pochopitelně se ani nemluví o tom, jak USA manipulují svými dezinformacemi celou světovou veřejnost.........důvod je jednoduchý...momentálně jsme pod fetichy USA a tak se o špatnostech páchaných USA prostě nemluví..... to je politická korektnost........

a to je naše doba ve které žijeme........a tak mnoho lidí neví, ale komentuje ....

Hawking kdysi řekl...........NEJVĚTŠÍ NEPŘÍTELE VĚDĚNÍ NENÍ NEZNALOST ALE ILUZE VĚDĚNÍ...a tuto iluzi mají téměř všichni........

15 4
možnosti
JL

Lide po valce pod vlivem vzpominek na bidu a nezamestnanost prvni republiky volili komunisty. Zbyva dodat, ze pricinou nezamestnanosti byla svetova hospodarska krize a ta byla skutecne svetova. Nebyli jsme vyjimkou, zasahla nas stejne jako cely svet. Jak ale vysvetlit, ze jenom u nas komuniste vyhrali po valce volby a nikde jinde, v zadnem z evropskych statu komuniste nevyhrali, jak pane autore?Jak to, ze v zadnem v ze statu severozapadni Evropy nikdy nedosahli komuniste potrebnych 5%, aby se dostali do parlamentu? Jak to, ze prave v techto statech maji nelepe fungujici ekonomiky?

4 2
možnosti
VPS

Neuvádíte pravdivé informace.

Itálie 1946 komunisté získali 19 %

Francie 1946 - v druhých volbách 28,6%

Belgie 1046 13%

atd.

3 2
možnosti
JO

A teď nechápu, co vlastně chcete? Komunisty nemáte rád, ale to že komunisté, kteří to mají v názvu, přestože ve volbách propadli, nyní tahají za nitky komunisty, kteří to v názvu nemají (ANO) a společně s komunisty z ČSSD (nekomunisti z ČSSD už jsou odstaveni na vedlejší kolej), pomalu ale jistě chtějí z naší země udělat něco podobného, co tu bylo před rokem 1989, to vám zjevně nevadí. Ano, oni nechtějí komunismus, ale chtějí společnost svázat po čínském vzoru - tzn. kapitalismus ano, ale jen pro nás. My budeme určovat, kdo tu smí podnikat, něco říkat a dáme si pozor, aby názory byly správné. Pane - Jiná možnost, jak na to slepou a hluchou část společnosti upozornit , než demonstrace není. To, že se nikdo nemusí bát na tu demonstraci jít, to je snad dobře ne? Až se budeme bát, to už bude pozdě.

Vy byste rád, aby tu nebyli komunisti, ale aby tu byly komunistické pořádky. To mi z Vašich příspěvků prostě vychází.

9 7
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
29 1
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik