Proč na tak jednoduché řešení ještě nikdo nepřišel? Vládu s Andrejem můžeme mít do týdne!

Říká se tomu abolice, což je právo prezidenta, aby se trestní stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo, a pokud již zahájeno bylo, ale doposud nebylo pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno. Tolik wiki.

Umíte si představit ten poprask, kdyby Miloš Zeman Andreje Babiše omilostnil a co nadávek by schytal? Podporovatelé abolice by však měli v rukávu velmi silný trumf: Václava Havla. Stačí jen vzpomenout na jména Marty Chadimové (chtěla navrátit Strahovský klášter na základě zřejmě padělaných listin), cyklokrosaře Šimůnka, který při jím zaviněné autonedodě zabil tři lidi či Martina Odložila, syna Věry Čáslavské, jeho případ jistě dobře znáte. Pak tu máme jakési Čapí hnízdo a údajné zneužití evropských dotací.

Čapí hnízdo však stojí na kdysi nenavštěvovaném a listopadovou revolucí zruinovaném místě, které se v posledních letech stalo nejen zdrojem zaměstnání lidí z blízkého okolí, ale i vyhledávaným turistickým cílem. Platí se tam zvláštní vstupné do zoo, většina areálu je však přístupna zdarma. Ano, najdou se lidé, kteří tvrdí, že zdejší restaurace je drahá a Andrej je tudíž vydřiduch, jenže titíž lidé si mohou zabalit své řízky do alobalu a kafe upíjet z termosky na některé z četných laviček. Nejsem bohatý člověk, ale ani chudý, takže když si někam s rodinou vyrazím, zjistím si předem podmínky a zvážím, co si mohu dovolit, případně si udělám finanční rezervu. Určitě však nečekám, zvláště v Čapím hnízdě, dotované ceny.

Myslím si, že evropská dotace na toto Bohem zapomenuté místo se neminula účelem, na rozdíl od mnoha dalších a daleko zpochybnitelnějších.

Ale vraťme se k meritu věci. Miloš Zeman udělí AB abolici, tím pádem přestane existovat floskule „nepůjdeme do vlády s trestně stíhaným premiérem“. Některé strany by mohly prskat, Kalousek tedy určitě, nicméně Havlovy milosti se mohou vzít jako precedens. A vládu bychom mohli mít do týdne!

A navíc tahle milost by mohla být v historii hodnocena jako státnický čin v nejvyšším zájmu České republiky. Co vy na to, pane prezidente?

                        

Autor: Aleš Presler | středa 28.2.2018 9:39 | karma článku: 37,81 | přečteno: 2112x