„Rocker“ P. Janda jede jako za mlada. Pardon, tedy spíše jako na Festivalu politické písně

V době internetu není těžké si dohledat, jak Karel Gott před podpisem Anticharty tvrdil, že raději zpívá než mluví, ale musí mluvit, protože ti chartisté jsou špatní.

Karla Gotta jsem nikdy neměl rád z toho důvodu, že přezpívával melodie Beatles, Slade, Rubettes atp. tím svým nerockovým hlasem a originální interprety tak vytlačoval z tuzemských médií. Budiž, na středních vlnách jsme hlavně díky rádiu Luxemburg mohli být v obraze a porovnat výkon „Slavíka“ se skutečností.

To v šedesátých letech minulého století existovalo v republice hafo skvělých beatových kapel s vlastní tvorbou, za Husákovy normalizace však „západní“ hudbu mohl prezentovat převážně jen Olympic. Jejich album Želva působilo jako zjevení, špatný nebyl ani Pták rosomák či Jedeme, jedeme. A pak to přišlo. Neodsuzuji Jandu, chtěl se mít dobře, komunisti potřebovali nějakou tvář, co jako dělá hudbu pro mladé, stal se hvězdou festivalů politické písně v Sokolově. A díky tomu opanovaly jeho písně nejen tuzemské rozhlasové vlny, ale i televizní normalizační vysílání.

Tady pozor, normalizaci musíme rozdělit na dvě etapy, na tu tuhou a krutou v sedmdesátých letech a jemnější v dalším desetiletí. Oběma Janda proplul bez ztráty kytičky. A vlastně proplouvá i teď, což mu nevyčítám, za někdejšího režimu se snažil každý, jak mohl. Ten hudbou, jiný psaním, další dělal na poště, stavebního dělníka či topiče, někteří vyvolení se stali profesionálními disidenty a pracovat nemuseli vůbec, základní potraviny nakupovali v tuzexu. Ovšem třeba těch pár disidentů v Ostravě se k bonům nedostali, ti pražští se s nimi nechtěli dělit o valuty, ale to už je téma na jiný blog.

Zpět k Jandovi. Díky serveru Idnes a hlavně zdejším diskuzním příspěvkům (moc díky za ně, kolikrát se z nich dozvím víc než z redakčního článku) jsem se dostal ke středečnímu pořadu ČT 24 Devadesátka, kde Janda s akademikem Grygarem obhajovali volbu prezidenta Drahoše. A rázem jsem si připadal jako v období normalizace a Anticharty, Janda mlel cosi o tom, že je bigbíťák a tak nějak ta politika jde mimo něj, ovšem musí říci, proč je ten Drahoš tak skvělý a Zeman póvl. Chápete to?! Chlápek, co se měl za všech režimů dobře a nikdo mu nezkřivil ani vlas (to je eufemismus, Janda si je nechal nastřelit, prý korunu za kus, ale příliš se to nezdařilo), má strach z dalšího vývoje v tomhle státě, když nebude prezidentem Drahoš?! Rocker, který začal kariéru za prezidenta Novotného, v pohodě pokračoval přes Svobodu a Husáka, má nyní Obamu ze Zemana?

Závěr si udělejte každý sám a k tomu si zahrajme Péťův velký hit:

https://www.youtube.com/watch?v=SbUTU0QfL7U&lc=z23kwdc5fmr1zz5mgacdp43aiuykavfagnieu143oyxw03c010c

 

 

 

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 25.1.2018 18:54 | karma článku: 41,23 | přečteno: 2666x
  • Další články autora
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik