Šlapka na místě, kde generál Kec dopadl jako sedláci u Chlumce

V době internetu je těžké si představit, že si takhle v klídku sedíte doma a ze dne na den se kolem vašeho městečka shromáždí třicet tisíc chlapů, kteří mezi sebou svedou krvavou bitvu.  

Jankov a okolních obcí. Císařská armáda se naháněla po vlastech českých s tou švédskou, až se obě setkaly v dosud poklidné středočeské krajině. Průběh bitvy nebudu popisovat, je na ni množství internetových odkazů, za všechny zmiňuji jediný na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Jankova

Konec bitvy, později konec války, Pepík bedlivě pročítá informační panel naučné stezky. Všimněte si, jakou ozdobu má Pepík na čepičce.

Zaujalo mě hlavně to, že císařské vojsko mohlo zvítězit, nicméně se raději začalo věnovat rabování opuštěných švédských vozů se zásobami a v Evropě nakradenými poklady, přestalo se soustředit na boj a následkem byla totální porážka. Jeden z generálů Císařských, Johann Götz (Češi vyslovovali jeho jméno jako Kec), u Jankova zahynul, aby následně vstoupil do dějin našich přísloví typu „Dopadl jako Kec u Jankova“, „Vyhrál jako Kec u Jankova“ či „Pořídíš jako Kec u Jankova“.  Díky selskému povstání o rovných 130 let později vystřídalo z lidových přirovnání jméno nešťastného Tak přesně tohle se v březnu roku 1645 přihodilo obyvatelům tehdejšího městečka generála Götze to u sedlácích u Chlumce, kteří utrpěli stejně drtivou porážku.

Šlapka odpočívá a medituje o spoustě zmařených životů v okolí.

Méně známé přísloví je „Pusto jako u Jankova“. V oficiálních záznamech je, že druhdy prosperujícímu městečku Jankov trvalo několik generací, než se dostalo na svoji předválečnou úroveň. Bitva, stejně jako okolním obcím, mu přinesla zmar v podobě zničení a vypálení.

Jankov, celkový pohled. Dvě "Šlapky" v pozadí, Ori v popředí.

Turistický oddíl Šlapka, tvořený Blankou a Pepíkem Macháčkovými, mnou, mojí paní Janou a německými ovčáky Dixie a Orim, se však mohl o státním svátku svatého Václava přesvědčit o tom, že Jankov a okolí se z následku Třicetileté války nevzpamatovaly dodnes. Pravda, přibyly naučné stezky s interaktivními prvky, ale služby nefungovaly. Jankovská hospoda nabízí sice obědy, ale pouze ve všední den, což státní svátek logicky není, ta ratměřická zase otevírala až pozdě odpoledne.

V Ratměřicích nechcíp pes. Zdejší kašnu Dixie využila, Ori se do ní neúspěšně snaží dostat.
V Ratměřicích se můžete na interaktivní stezce i pobavit. Učinili jsme tak i my...

Když už jsme u Ratměřic, vzdálených cca dva kilometry od Jankova, tak zde mají zámek a v jeho parku úžasnou atrakci – dva sekvojovce obrovské, stromy dosahující výšky 42 metrů, nejvyšší svého druhu v Čechách a možná i ve střední Evropě. Park je bohužel uzavřen a osazen obrovskými nápisy, že jde o soukromý pozemek hlídaný soukromou bezpečnostní agenturou a vstup je přísně zakázán. Vzhledem k tomu, že členové Šlapky jsou disciplinovaní lidé, nepokusili se do zámeckého areálu proniknout, byť se na několika místech šance nabízela.

Tak takhle můžete díky nepřístupnosti zámeckého ratměřického parku vidět oba sekvojovce. Jsou to ty čnějící stromy vpravo. Kopec na obzoru vlevo je Velký Blaník.

Škoda. Díky „vymakaným“ naučným stezkám má Jankov a okolí vynikající turistický potenciál, nicméně služby jsou určeny zřejmě jen místním, jinak si nelze vysvětlit, proč nefungují ve volný den. A protože Šlapka nešetří a své výjezdy končí v restauračních zařízeních, kde hodnotí průběh výletu, zvolila k tomuto účelu nedaleké Votice. S příslovím „Pusto jako u Jankova“ se bohužel lze ztotožnit i téměř po více než tři sta letech od jeho vzniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Aleš Presler | úterý 4.10.2016 10:14 | karma článku: 17,77 | přečteno: 832x
  • Další články autora
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik