Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně by fakt zajímalo, čím se příběh bratří Mašínů liší od útěku (údajných recidivistů) Karola Polláka a Miroslava Hančíka s Tatrou 111, kteří se neúspěšně pokusili prorazit hraniční závoru (polovina 60. let) do Rakouska u Bratislavy, přičemž ohrozili životy několika pohraničníků. Pokud si ta dobová zpráva nevymýšlela, že se jedná o recidivisty.

0 0
možnosti
Foto

Souřčástí propagandy je rovněž výběr témat. Nelze se tedy divit, že film nebyl uveden.

1 0
možnosti

Výsledek činnosti Mašínů s nadhledem: materiální škody , které způsobily režimu, nebyly ani zrnkem v písku, ideologicky spíše nahráli komunistické propagandě, jedině dotažený útěk vystavuje represivním orgánům vizitku neschopnosti.

Ti mrtví na jejich cestě a hlavně způsob provedení nevolá po ničem jiném, než po odsouzení. Žádné polehčující okolnosti nejsou. I kdyby se jim podařilo zabít třeba stovku příslušníků SNB, nic by tím nezměnili. Pokud nebyli mdlého rozumu, byli schopni si tento závěr učinit.

O co více vadilo zpravodajské slovo ze Svobodné Evropy; řadě lidí otevřelo oči. Jak moc to vadilo vládnoucím je dodnes vidět na Poledníku na Šumavě - postavená věž pro silnou rušičku.

Závěr: nesmyslné vraždění nezměnilo na stávajícím režimu ani čárku a není hodno jakékoli medaile. Každý volič by si měl zjistit názor svého senátora a podle toho se v příštích volbách rozhodovat.

4 1
možnosti

Souhlas, a ještě lepší by bylo kdyby se každý senátor, a nejen senátor, musel nahlas vyslovit, zda jsou pro něj Mašíni hrdinové či vrazi, a hned by bylo jasno koho volit a koho ne.

Osobně bych plédoval i za to, aby byla v životopisech zavedená povinná kolonka, v níž by každý občan starší 15 let musel vyjádřit svůj postoj k Mašínům.

To by pak bylo ještě jasněji.

1 0
možnosti

"Bratři Mašínové: Hrdinové, anebo vrazi?"

Národ je v tomto, jak je u nás v poslední době zvykem, rozdělen. Troufám si tvrdit že tu negativní pověst, kterou u nás mají u té negativní poloviny, je ne z toho důvodu že chtěli překročit hranice ale především z toho důvodu jak odporným způsobem to udělali.

2 1
možnosti
Foto

Před rokem 1989 byli Mašínové bezesporu hrdinové, vše negativní se dalo svést na komunistickou propagandu. Teprve po Listopadu jsme se dozvěděli skutečnosti, které zas až tak kladné nejsou. Souhlas s tím, což už několikrát v diskuzi zaznělo, že třeba podříznout svázaného člověka není hrdinský čin, ale odporná vražda. To nelze omluvit ani protikomunistickým odbojem.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za bohatou a zajímavou diskuzi. Můžeme se snad shodnout v tom, že příběh bratří Mašínů je velice rozporuplný. To dokazuje i osud stále chystaného velkofilmu Zatím dobrý, jehož natáčení se posunuje rok co rok a k realizaci zřejmě nikdy nedojde. Přes silácká prohlášení režiséra se do toho projektu sponzoři zřejmě nehrnou. A dobře vědí proč.

0 0
možnosti
Foto

Co se týče onoho filmu, kdysi jsem zaznamenal informaci, že jeho vznik blokují především bratři Mašínové - dnes tedy už jen Josef Mašín. Nevím jestli je to pravda, nicméně, údajně není scénář dostatečný. Myslím si, že sponzoři by se našli.

0 0
možnosti

Od počítače po letech se to nedá spravedlivě posoudit. Ale vraždy úředníčka a bezejmenných policistů nelze omluvit statečností a odvahou bojovat proti režimu - výsledek odboje = 1 či 2 zapálené stohy ??

Jo, kdyby si vyčíhali (to určitě mohli) a zabili takové hajzly, jako byli prokurátoři Urválek nebo Vaš, to by byla jiná. Takto jak by řekl Miloš - odbojáři ČUČKAŘI.,

4 0
možnosti

Dobrý pokus o objektivní pohled,jen nevím zda přesvědčí skalníky a elfy;-D;-D;-D

1 1
možnosti

Mě by zajímalo, co by na činy bratrů Mašínů řekl jejich otec. Válečný hrdina.

3 0
možnosti
Foto

Vždyť on sám vraždil nevinné nacisty! ;-(

1 1
možnosti
Foto

Já si nejsem jistý, že postava, kterou stvárnil Jan Tříska měla evokovat jednoho z Mašínů. Ale možná že ano, on to byl vážně hodně nepovedený díl. Zmatený, takže kdo ví. Ten dokument, který máte na videu ale na ČT běžel. Bylo to už dávno a bylo to na ČT 2.

0 0
možnosti
Foto

Ten díl Majora vycházel z příběhu Mašínů, ale jako často se v tomto seriálu smíchala všehochuť (viz třeba Mimikry, kdy do únosu letadla zapojili Plastiky).

1 0
možnosti

Já bych opravdu přívítal, (neideologicky), kdyby se cosi zfilmovalo na téma - "Kterak se bránit - boji třídnímu"? Popis je - Pokroková třída mýtí tu nepokrokovou. Dokumentů je hora, od pochodu LM - přes Kolektivizaci všeho. Nicméně pravidla OBRANY - nejsou určena! ten Boj - Je potom jednostranně nepoctivý! Cosi předvedl R. Brzobohatý, kdy kosil louku, (Rodáci). Řekl, že řádný hospodář pole neopouští - kluci z STB si sedli na mez a čekali. To mi obranně, připadá nějaké chabé! ... :-)

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS