Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J17a82n 55R20á70ž

7. 9. 2018 17:29

Nazvat Wericha ultralevičákem je dost přes čáru. Ultralevičáci byli kolegové Gottwalda, co chtěli dělat revoluci. Werich, Čapek a mnoho dalších intelektuálů tehdejší Evropy (namátkově Francouzi Alber Camus, či Jean-Paul Sartre) byli spíše utopistickými socialisty, ktetým popletly hlavu ideály volnosti, rovnosti a bratrství, než levičáky-Marxisty.

0 0
možnosti
PS

Ano, ve Francii volnost, rovnost a bratrství zamotala šišku mnoha, byť vzdělaným lidem. Ale asi byli čtenáři jen jedné knihy...R^

0 0
možnosti
PS

Pan Werich byl velice moudrý. Např. po návštěvě Voskovce v USA v roce 1967 prohlásil, že bude konec s kulturní Evropou, až ji zaplaví škváry z Hollywoodu. Zpozdilo se to, až po roce 1990, bohužel, se vlna přehnala. Komentáře s panem Škutinou jsou nezapomenutelné a kdo pozorně poslouchá, může se přiučit i dnes: "Co tomu říkáte, pane Werich?"

https://www.youtube.com/watch?v=BYtsOfX5UP8

Dnes panu Škutinovi nesahají reportéři ani po paty. Od pana Kopeckého jsem moc moudra neslyšel, akorát se proslavil na sjezdu umělců, kde poukazoval na Gorbačova, jak to "tam" dělá dobře.

0 0
možnosti
EK

Já vnímám články pana autora jako reakci na smršť různých prohlášení k výročí srpna, kdy hlavním mottem bylo, jak je náš národ hnusný, protože nebojoval proti ruským tankům a kvůli normalizaci pomalu nemá právo na svou existenci. Ale tzv. elitám, ponejvíce uměleckého zaměření, se jejich ústupky režimu promíjejí, všechno se jim omlouvá, a když se pohrdavě vyjadřují o lůze, která si hověla v normalizačním bahně, tak jim intelektuálové nadšeně tleskají. Ten levičácký dvojí metr prostě lidi štve.

3 0
možnosti

To, že byl levičák ví každý, což jistě byl i ten Dubček. Ale i levičák může být dokonce i antikomunista. Tím asi Werich nikdy nebyl, ale třeba takový Špidla jistě, že?

0 0
možnosti
PS

Pozorně si vyslechněte mnou shora doporučené video s panem Škutinou. Pan Werich nezpochybňoval stranu, ale uvedl podmínky, co ona musí pro občany udělat. Pokud by takto rok 1968 pokračoval, určitě by se dospělo ke svobodným volbám a potom by plynule jedna velká strana zmizela. Pan Špidla že byl antikomunista? To si děláte legraci, stačí připomenout jeho výrok: "Zdroje jsou...". Sice jinými slovy, ale od roku 1948 tohle jsme slyšeli neustále. Srovnávat pana Wericha s politikem, za nímž zeje prázdno, je velmi troufalé. Vlastně za ním zůstal státní dluh, takže se omlouvám. Něco přeci dokázal.

1 1
možnosti
MS

Tak třeba pro mě jsou naprosto neskousnutelné jejich prvorepublikové bolševické agitky. To by člověk skoro zvracel i za časů budování...

0 0
možnosti
RP

No, ultralevičák Werich rozhodně nebyl. Pokud se jedná o První republiku, tak tam klame to, že Werich s Voskovcem byli neustále vidět. Oni to totiž potřebovali být vidět, protože vedli komerční divadlo. A to muselo hrát, aby nezkrachovalo. Proto sice byli levicoví, možná se natlačili až těsně k té hranici, jejichž překročení by znamenalo, že by je zakázali, ale ultralevicoví nebyli. To by totiž znamenalo, že by tu hranici překročili a nechali j idaleko za sebou. Ale potom by zřejmě žili mezi zákazy a mezi kriminály.

No a po válce Werich po roce 1948 a z pozice šéfa divadla vystřízlivěl a pochopil. co jsou komunisté zač. Podle mně se potom stal spíš mírným pravičákem. ale to jen tak mimochodem, protože dokud mu to jeho zdravotní stav umožňoval, utíkal před politikou do práce. Otud i jeho vysoké finanční požadavky. Podle mne si přestal vážit toho režimu, který tady vládl, tak proč by nespojil příjemné s užitečným, když už nemohl hrát jinak než pro lidi, kteří byli součástí režimu, tak proč by si to od nich neměl nechat pořádně zaplatit?

2 1
možnosti

Levičákem zjevně zůstal, i když byl proti režimu v některých věcech.

1 1
možnosti
Foto

Je mi jedno jestli byl levičák nebo pravičák. Miluji jeho humor, knihy, pohádky, filmy, divadelní hry, forbíny, rozhovory. Korespondence VW pro mne bylo jedno z nejlepších čtení. Z mého pohledu to byl moudrý muž a klaun. Zdravím vás tam nahoře pane Werichu

3 0
možnosti

werich levicak byl, na tom ovsem neni nic tak hrozneho, mezi levicaky patrila velka cast predvalecnych umelcu (vcetne treba Karla Capka)

Nakolik si notoval s komunistickym rezimem behem represi je vec jina (a ne uplne jasna, protoze Hornicek rika zas neco jineho)

2 0
možnosti

obecne se mi ale nelibi snaha delat ze slova levicak nadavku

2 0
možnosti

Celý článek jsem si poctivě dvakrát přečetl a divím se?

Autor napsal jen své úvahy, které něco do sebe mají a tak to i chápu. O jistých lidech si myslí své a beru to. Navíc tu větu o tom,zda byl Matuška spokojenej se životem v Americe není první povšimnutí. Již před 20 lety jsem toto slyšel od jednoho blízkého Waldy. Ale jinak, vše jsou pouze úvahy autora a proto se divím že diskutující s ním volí ostrá slova,která si autor nezaslouží.Každý máme na cosi nějaký názor a nemusí se shodovat s jiným a nedává mi právo autora odsuzovat a povyšovat se nad něj.

2 0
možnosti
Foto

Dobrý komentář k špatnému článku

0 0
možnosti
Foto

Tak já, po přečtení většiny komentářů, napíši Alešovi tento vzkaz: Aleši, prosímtě, Ty nevíš, že v tomto "svobodomyslném médiu", odkud nikdy nikdo nebyl vyhozen se o ikonách špatně nepíše? Radím proto následující:

1. U Václava Havla je nejlépe se držet legendy, že v době komunistické vlády byly Havlovy hry hrány všude na světě a jemu za to chodily královské honoráře. Na nějaké zapojení CIA a jiných, prosím okamžitě zapomeň.

Také prosím zapomeň na všetečné otázky, proč se ty hry v těch velkých divadlech za velké peníze úderem naší "sametové revoluce" hrát přestaly. Já myslím, že protože hollywoodský scénář vězeň svědomí prezidentem se těm divadlům nehodil.

2. Jan Werich byl ryzí demokrat, ale ještě více umělec. Proto ho také, více, než demokracie zajímala jeho kariéra, úspěchy a honoráře.

Umělec má tvořit a ne se vyjadřovat k politice a proto bylo správné, že popravu Milady Horákové zcela ignoroval a věnoval se pouze filmu Císařův pekař. Tak to bylo jedině a demokraticky správné. Schválit to.

3. A Waldemar Matuška. Lze si jen stěží představit, že by nějaký velmi populární řecký zpěvák opustil své výsadní postavení ve své vlasti, Řecku, a odebral se zpívat pouze pro řecké krajany v Československu.

Je to, samozřejmě nesmysl, ale možná by to jisté politické gesto bylo.

Tak a pozorně čti pána Béreše. Jsi, stejně jako Kroupa, Vyoral a další na tzv. "Abschussliste" tedy seznamu autorů určených k odstřelu. A věř, pán Béreš má dlouhé prsty a své vyhrůžky umí realizovat.

Když je najdu, přivěsím je jako komentář. Hezký den přeji.

0 2
možnosti
Foto

Marián Béreš 12264

Radko, já myslím, že má nakročeno do propadliště. Dnes byla odejita Přikrylová se svými výblitky, tak nebude dlouho trvat a půjde i Pressler. Věřte, už jsem zažil tady na blogu podobné frustráty a kde jim je konec (Streit, Siemko, Troška, Provazníková,...). Ona Kroupa jsou žhaví kandidáti (plus Vyoral).

0 2
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik