Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

Dá se někde, pane Preslere, ověřit, že jste si to celé "nevycucal z prstu"? - opravdu mě to zajímá, zda to, co jste popsal, má reálný základ nebo je to pouze "námět na román"... Zajisté chápete, že jen jeden blog, ve kterém je popsána určitá událost, opravdu nemůže nikdo soudný považovat za důkaz, že události tam popsané, odpovídají skutečnosti. Můžete prosím proto svá tvrzení z tohoto blogu nějakým způsobem doložit? Děkuji.

0 0
možnosti
OK

O57t60a 84K80i44n76c

22. 8. 2018 16:44

Tak jste si vyškrtal jako správný komunistický novinář všechny příspěvky, které nesouhlasí v vaším blogem. Jste spokojen? Ode mne Rv.

2 1
možnosti
Foto

Pane Kinc, nesouhlasné názory jsem ponechal, smazal jsem jen urážky vaší přítelkyně Jandové. Na rozdíl od vás jsem komunistou nikdy nebyl, dokonce jsem za totality nebyl ani novinářem. Ale chápu, že tohle nepochopíte.

2 0
možnosti
Foto

Aleši díky za dobrý článek. A nenechte se otrávit. Tohle jsou ti největší "hrdinové"...

2 0
možnosti
BV

"Dobrý článek"? Disponujete snad nějakými důkazy, že si to celé pan Presler nevymyslel? Nebo mu jen bezmezně věříte, protože to je "váš člověk"?

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že drtivá většina příspěvků jisté Jandové je urážlivá, zapšklá a čiší z nich nechutná flustrace, budu její příspěvky mazat, byť je to proti mému přesvědčení. Nesmažu všechny, ale ten poslední byl podlost v té nejhorší formě. Jandová, já vaše blogy nečtu, není proč. Klidně si ty mé čtěte, ale zdržte se osobních urážek. Bohužel to lidé vašeho kalibru nejsou schopni pochopit, takže kladnou odezvu neočekávám. Howgh!

5 0
možnosti
SN

:-).....Paní všeznalá je kořením těchto diskusí, jako někteří další. Všechno znají, všude byli, jenom oni jsou ti nejchytřejší, ti co s nimi nesouhlasí jsou primitivové a hlupáci! R^

3 1
možnosti
Foto

Přicházím až nyní, k pc zasedám většinou až odpoledne. Takže k diskuzi. Už v textu jsem avizoval některé příspěvky a nezmýlil jsem se. "Milan šel hlavou proti zdi... Nepoužil hlavu, ale srdce..." To samé se dá říct i o Janu Palachovi. Oba byli prostě mladí a hloupí, měli zkrátka držet hubu a krok. Jenže pozor, tohle je zase některými zdejšími diskutéry hodnoceno jako zbabělost. Kdo v té době nežil, nemá morální právo hodnotit jednání jednotlivců či celého národa, navíc s odstupem několika desetiletí.

Milan je skutečná postava, a zase se tady objevil příspěvek, že přece po roce 1990 mohl udělat kariéru. Jenže oni ho na Borech zlomili, byl tam ve věku blízkém mladistvých a zažil pro nás nepředstavitelné fyzické i duševní násilí. Začal si vážit všedních věcí, které jsou pro nás naprostou samozřejmostí. Třicet měsíců v borském podzemí se projevilo v tom, že hledal práci venku - ať už jako kopáč, čistič sadů či člen nádvorní čety. Ale tohle lidé typu Jandová a spol. nikdy nepochopí, jsou jen schopni ve své malosti.

Ad kopnutí do disentu. Osobně znám chartistu Jirku Fiodora (v roce 1990 kooptován do ČNR za Občanské fórum). V době totality žil v Ostravě, kde bylo disidentů na rozdíl od Prahy pět a půl, tudíž se stávali oblíbeným cílem zdejších estébáků a trávili značný čas ve vazbě. Říká, že pražští chartisté se na ně dívali skrz prsty, rodiny zavřených Ostraváků ze svých bohatých fondů vytvořených pro tento účel nepodporovali ani náhodou. Zjednodušil to: Když si pražský chartista zlomil kotník, hned ten večer o tom informovala Svobodná Evropa. Když byl zatčen on a seděl ve vazbě několik týdnů, nikdo z Pražáků SE neinformoval.

Jirka Hermánek: Ten zastřelený hospodský se jmenoval Jiří Selement, byl to můj kamarád.

6 0
možnosti
Foto

Aleši, děkuji za info.

2 0
možnosti
LB

Snad v každém městě se pár takových hrdinů našlo, mnozí z nich dnes už nežijí.

Není pravda, že se o nich nepsalo, o osudech těchto lidí referovala hlavně regionální média, tam, kde je lidé znali.

2 1
možnosti

Jít hlavou proti zdi a věřit, že ta zeď uhne.

1 2
možnosti
Foto

P36a88v59e44l 26V19á41v10r28a

21. 8. 2018 14:33

Nenásilí vyhnalo brity z indie, ale nebylo to neaktivní nenásilí. Bylo to nenásilí spojené s kreativní nenásilnou provokací moci.

Literární hrdina z tohoto blogu nepoužil bohužel hlavu, ale jen srdce. Jinak by svůj protest nejméně naplánoval tak, aby mohl mít odezvu. Aby ho třeba vidělo dost lidí, spojit s výzvou napodobit,....

Nenásilí funguje jen jako zrcadlo, které nastaujeí většinová masa.

Když už jdu hlavou proti zdi, musím udělat alespoň PíÁr.

0 0
možnosti
Foto

Karma. Na Bory jsem se dostal v r. 75 z Mírova a samozřejmě na relátka. Poměry dost otřesné včetně hygienických. Na kontakty se používalo stříbro, které se slušně rozkrádalo. Bez vědomí bachařů to určitě nebylo. Jinak těch lidí, kteří se pokoušeli dostupnými projevit svůj odpor, bylo jistě více. Většinou se o nich neví, nechlubí se s tím. Hrdiny se naproti tomu často stali ti, kteří režim nejdříve podporovali a pak jim většinou ujel vlak, tak se stali oponenty. Ti však většinou v kriminálech neskončili.

A profil Jandová by nám fakt mohl něco sdělit o "metodách estébáků". Asi o tom něco ví.

7 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Disent byl zcela jednoznačně komunistický. A to jak složením, tak hlavně politickým uvažováním. A z toho též plynoucími politickými cíli.

Cílem a snem disentu nebyla svobodná společnost, kapitalismus. Cílem byl demokratický socialismus. A ještě po Listopadu se Václav Havel pokoušel dělat nějaké kroky tímto směrem.

Ovšem "Kladivem na socialismus bez přívlastků" byl Václav Klaus.

5 2
možnosti
PB

P92e53t61r 87B88u33r88i97a43n

21. 8. 2018 13:39

A jaké kroky tím směrem, Smím-li vědět...

0 0
možnosti
PB

P83e96t61r 23B28u70r31i25a57n

21. 8. 2018 12:13

Karma....ovšem trochu mi tam vadí ono Davidovo Vlkovské: jeden rom u nás je už 10 let na pracáku, sáhněme si všichni do svědomí. :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik