Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak nejak to bylo, i kdyz si nekteri zdejsi trvali diskuteri mohou uklepat palce se svymi nazory.

Ja bych jen podotkl, ze po smrti Antonina velkoucheho moje matka i sestra prohlasili ze ted budeme mit presidenta fesaka.

Ano, asi byl libivy typ. A jeho projevy obzvlaste pri vojenskych prehlidkach na Letne vesly do dejin.

0 0
možnosti

Jan Werich: Upřímně řečeno, on ten Novotný vůl byl, ale na druhé straně... mě hrýžou pochybnosti... Když ten Novotný přišel, měl ruce ještě zkrvavené od procesů a byl to děs... Pak v roce 1960 vyvěsil nad stoletou bránu nápis, že socialismus byl v naší zemi dobudován a do názvu republiky dal SS. On měl rád všechno dvakrát - dvě funkce, dvě S. Ale tím se ukrutně vyčerpal...

Už nebyl tak nafrněný a protože byl z toho unavený, nechtěl všechno dělat sám a vymyslel si decentralisaci.... Naučil se trochu vládnout... už nemluvil do filmu, do literatury, do kultury a ejhle! Podívejte se na naše filmy! Začaly být ke koukání. A tak mě tadyhle vzadu hrýžou pochybnosti... dokonce přímo obavy... Zkrátka, mám takové obavy, abychom jednou neříkali "Zlatý Novotný!"

Duben 1968.

Citace z knihy Vladimíra Škutiny "Tak už jsem tady s tím vápnem, pane Werichu". Nakladatelství Rozmluvy, 1990, strana 91 -92. Kráceno.

6 0
možnosti
Foto

Neuměl mluvit česky a říkal zemedelci místo zemědělci. Na jeho pokyn honila VB kluky s dlouhými vlasy a stříhali je nůžkama na plech. Pak ten pokyn byl zrušen. Jinak za jeho doby vznikla skupina ekonomů, ve které byl kovaný komunista z 50 let obdivovatel Stalina, kterého označoval za brilantního ekonoma to Otta Šik a která měla bádat, proč se každá pětiletka se rozpadla a proč obchody zejí prázdnotou.Také zavedl 5 denní pracovní týden. Neměl žádné vzdělání byl v koncetračním táboře, kde dělal kápa. Hrával s Werichem mariáš, protože to byla jeho oblíbená zábava.

3 1
možnosti
Foto

Ano, na ty jeho zemedelce si vzpomínám. Ale jinak se zapomíná na to, že Antonín Novotný se zasloužil o rozvoj československé jaderné energetiky. V polovině padesátých let se pár lidí v plzeňské škodovce pokoušelo založit závod vyrábějící jaderné elektrárny. Moc se jim to nedařilo až se ten nejaktivnější rozhodl zajet do Prahy za svým spoluvězněm z koncentráku Antonínem Novotným. Ten byl tehdy 1.tajemníkem ÚV KSČ. Škodováka přijal a vyhověl mu. Zasadil se tak o zřízení závodu na Orlíku u Plzně, vyrábějícího jaderné reaktory - dnešní Škoda JS. Onen škodovák se stal jeho prvním ředitelem.

1 0
možnosti

K té chvále bych ještě připojil jeho instinkt ve vztahu k Slovákům, nenechával se opíjet rohlíkem, věděl že přes veškeré ty kecy stejně směřují k odtržení.Jenže, byl to i tak komunistický papaláš.. Sorry!

4 0
možnosti
Foto

Znepřátelil si Šika jeho předisponováním z místa ředitele prestižního Ústavu marxismu-leninismu na podřadného místa v Ekonomickém ústavu ČSAV, a tím byl osud Novotného zpečetěn ze shora (každý měsíc v tehdy masové vycházející Politické ekonomii se programově vydávat články zpochybňující dosavadní úspěchy ekonomiky a Šik začal objíždět členy ÚV KSČ), ze zdola (ekonomové začali objíždět zavody, kde agitovali za poněkud podivně pokřivenou a povrchní ekonomickou reformu s nevyřešeným pohybem kapitálu a také s nekoordinací s bratrskými státy) a z boku (Slováci).

Žádný Brežněv v tom nebyl. Ten měl dost práce sám se sobou.

1 0
možnosti
Foto

Ale Brežněv tom byl. Toho se dotklo, když po něm Novotný žádal vysvětlení, proč byl odstraněn Chruščov a on Novotný o tom nic předem nevěděl. (Nejsem si jistý, zda Chruščova neodstavili dokonce v čase jeho návštěvy na Slovensku.) Brežněv prý rovněž usiloval o zřízení sovětských vojenských základen na území Československa, což Novotný odmítal.

3 0
možnosti
Foto

Také si myslím, že Novotnému je trochu neprávem nasazována psí hlava neschopného člověka a dogmatika. To jsou ovšem ještě dozvuky nálad z roku 1968.

4 0
možnosti

V84l31a36d66a 29M14u28s40i40l

9. 11. 2017 12:47

Cele jeho svrzeni a nasledny obrodny proces Prazske jaro odnerslo nasledne spousta lidi, vcetne nestraniku.Ze soucasneho pohledu se mi jevi Antonin Novotny jako schopny diplomat a politik!!

1 0
možnosti

No vždy potěší neznáme novinky z mého mládí. Jen si pamatuji jak jsem pochodoval jako školák pod tribunou a Novotný veselé mával.....;-D

1 0
možnosti
Foto

Diojal mě teď v seriálu Vyprávěj záběr na Františka Filipovského naprosto nepříčetně mávajícího v záklonu i předklonu na Gustava Husáka. Nelze říci, že komunisté by Pražany nebyli milováni.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS