Chodíte se do nemocnice léčit, nebo čekáte kulinářské zážitky? "Dědo, kadíte mi do ruky!"

22. 05. 2018 9:09:01
Na hlavní stránce iDnes v současnosti probíhá seriál o (špatné) stravě v nemocnicích. Nechápu, co je jeho cílem a hlavně proč není prvotně věnován lékařské péči.

Ve svém životě jsem byl v nemocnici hospitalizován zaplaťpánbůh pouze třikrát a jen na pár dní: Pneumotorax, prasklý vřed a komplikovaně přeražený kotník. A vždycky jsem se odtamtud snažil vypadnout, jak nejrychleji to šlo, kvalita stravy byla v mém žebříčku až na tom posledním místě. Ovšem nynější seriál iDnes o nemocničním jídle přináší opak, zdraví je na místě posledním a hlavní je to žrádlo. Inu, žijeme v zemi Pohlreichů. Najděte si to na webu sami, jde zkrátka o to, že vegani, vegetariáni a jiní gurmáni nenajdou v jídelníčcích sortiment, jež by si představovali.

Když jsem v roce 2000 po operaci prasklého vředu ležel v pražské nemocnici Na Františku, povalovalo se nás v pokoji osm, většinou s podobnou diagnózou. Stravu nám naordinovali dietní, tudíž hnusnou. Někdo ji snědl bez diskuze, jiný nadával, ale sežral ji též, já na to šel od lesa. Zeptal jsem se lékařů, co smím a co ne, a následně se nechal zásobovat z domova. Ani náhodou mě nenapadlo stěžovat si na jídelníček, lékaři z Františku, resp. MUdr. Rezek, mi zachránili život.

Běžel čas a o šestnáct let později jsem se ocitl s komplikovanou zlomeninou kotníku v jisté okresní nemocnici. Po operaci jsem se probral v třílůžkovém pokoji, kde jsme leželi jen dva. Spolupacientovi táhlo na devadesátku a trpěl pokročilým stupněm alzhemeiera. Což samozřejmě přinášelo i problémy s vyměšováním, prostě ten chlápek děsivě smrděl. Přinesli nám oběd, kuřecí stehno s bramborem, měl jsem hlad a jídlo vypadalo lákavě, přímo jsem se na následné hody těšil. Neokusil jsem ho však. Hodná sestřička si povšimla, že spolubydlící je s prominutím posrán a tudíž mu je třeba vyměnit pleny. Přestože stařec smrděl už předtím, po odkrytí deky a sundání pleny se zápach znásobil tisíckrát, snad jako bych se ocitl v žumpě plné fekálií.

„Dědo, kadíte mi do ruky,“ zvolala nešťastně sestra, co seniora přebalovala, a exkrement hodila na podlahu. Pak přišla uklízečka, pokoj vyčistila, jen ten strašný smrad zůstal. Děda se v klidu najedl, což mě překvapilo, ale pro lidi s alzhemeirovou chorobou prý jídlo není problém. Bohužel se pak okamžitě pokadil podruhé, ještě nepřikrytý. Možná pochopíte, proč jsem v tomto případě nepozřel ani sousto a svůj oběd vrátil zcela netknutý. Zkrátka nejsem drsoň.

Ale abychom se vrátili na začátek. Má historka okresního formátu praví, že ani sebelepší jídlo není poživatelné, když se vedle vás válí s prominutím sračky. Druhé poučení je, že jsem do nemocnice nešel za kulinářskými zážitky, ale za účelem uzdravení. Třetí ponaučení spočívá v tom, že když ležím v nemocnici, mohu si nechat jídlo přinést od svých bližních, případně si ho koupit za své, téměř v každé nemocnici je kantýna.

Poučení čtvrté a nejdůležitější: Pokud se stejně jako redaktoři iDnes domníváte, že nemocnice je něco jako restaurace, kde si můžete vybírat ze sta položek na jídelním lístku, pak jste zcela zdrávi a můžete si objednat (ovšem za své) zájezd „all inclusive“ s nějakou cestovkou...

Autor: Aleš Presler | úterý 22.5.2018 9:09 | karma článku: 40.74 | přečteno: 3278x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 325 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3262

http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...