Aleš Presler

Vládnutí lidovců: Za neúspěchy nemůžeme, ale budeme riskovat vaše životy!

20. 03. 2017 9:18:33
Můj děda říkával, že strana nazývaná „lidová“ je ta, která ve finále vždycky zradí. V Praze se to ví a vědí to i ti „lidovci“, proto zde šli do posledních voleb pod krycím názvem.

V posledních komunálních volbách v Praze 7, konaných na podzim roku 2014, se lidovci v Praze 7 převtělili do jakéhosi sdružení pod názvem Praha 7 sobě, strana zelených se ukryla pod šifru Koalice PRO 7. Kamufláž lidovců prošla, získali nadpoloviční většinu ve zdejším zastupitelstvu. Na kamufláž zelených pod upraveným názvem voliči neskočili, melouni (navrch zelení, uvnitř rudí) získali stejný počet mandátů jako v předcházejících dvou volebních obdobích, tedy čtyři. Zakuklení lidovci se však nad tímto volebním výsledkem zaradovali, zakukleným čtyřem zeleným nabídli dobře placené funkce a mohli společně začít vládnout (mezitím se ti čtyři „zelení“ stačili rozhádat a už ty lukrativní funkce přepustili lidovcům, ale to tady řešit nechci).

Proč ale lidovci v Praze 7 zvítězili? Umožnila jim to zcela jednoznačně ODS, která v této čtvrti vládla a vyhrávala suverénně volby celých dvacet let. Díky této jistotě spoléhala na to, že si může dělat, co chce. Její představitelé přidělovali obecní byty do osobního vlastnictví za zlomek skutečné ceny svým známým a potomkům, později k těmto praktikám přizvali i sociální demokraty. Dokonce na to upozornila Česká televize, ale „skutek utek“, nikdo nebyl souzen a odsouzen, zareagovali však voliči. Namachrovanou ODS zcela vymetli a své hlasy hodili lidovcům, skrývajícími se pod výše zmíněným názvem „Praha 7 sobě“. Chvíli po volbách v roce 2014 byli voliči nadšeni, v Praze 7 nastoupilo nové „mladé“ vedení a vypadalo to, že bude lépe. Něco podobného se v Praze 7 přihodilo již v roce 1929, kdy se na stranickém sjezdu ve zdejším sále Domovina do čela KSČ vyhoupl Klement Gottwald. Dnes je starostou Prahy 7 lidovec Jan Čižinský, cyklista. Přestože to ve volebním programu neměl, ihned podstatně zvedl poplatky za parkování automobilů pro obyvatele své vlastní čtvrti.

Občané Prahy 7 jsou rovněž obtěžováni tzv. sousedskými slavnostmi. Ty spočívají v tom, že na ně lidovecká radnice poskytne deset tisíc kaček, nemůžete si za ně sice koupit žrádlo či chlast, ale můžete si pozvat třeba mě, abych vám vysvětlil, proč se ty sousedské slavnosti konají. Pokud je tady někdo z Prahy 7, tak s ním pojedu půl na půl, vypadá to na príma kšeft.

Abych se vrátil k titulku, proč lidovci (a zelení) hazardují s našimi životy. Ač to nikdo nechtěl, současná vládnoucí garnitura Prahy 7 se rozhodla zřídit tramvajovou zastávku na pražské Štvanici. Ta byla zrušena před více než třiceti lety, kdy vznikly dva pruhy pro automobily a i komunisté nechtěli riskovat životy cestujících. Tehdy na Štvanici fungoval zimní stadion, kavárna s diskotékou, také i porodnice. Dne jsou tam jen tenisové kurty, ovšem jejich uživatelé se na ně dopravují svými luxusními automobily, na MHD kašlou.

Jsem dalek toho, abych někomu přál něco zlého. Ovšem u chystané a naprosto nesmyslné tramvajové zastávce Štvanice je jen otázkou času, kdy se přihodí nějaká tragédie. Je to jen otázkou času a viníci jsou jasní: Starosta Prahy 7 Jan Čižinský a jeho trabant Ondřej Mirovský.

Autor: Aleš Presler | karma: 28.79 | přečteno: 1240 ×
Poslední články autora