Miloš Zeman k vyznamenání: Ve firmě, kde dotyčný pracuje, je průměrný plat 40 tisíc korun.

Prezident k tomu však dodal, že 40 000 korun je minimální mzda v sousedním Německu. Já vím, že nejen chlebem živ je člověk, ale…

…ale když bývalý vekslák a současný multimilionář a jeho přátelé ohlupují davy, že největším nepřítelem demokracie je neudělení medaile strýcovi jakéhosi ministra, cosi je špatně. Obyčejný člověk se svými radostmi a strastmi v prvé řadě řeší životní úroveň své rodiny a pokud je tato neuspokojující, pak teprve povstane. Ovšem pokud Číňan či kdokoli jiný slíbí, že vyrovná platy na úroveň západních sousedů, ti „obyčejní lidé“ se mu vrhnou do náruče dobrovolně. Jestli někdo vítá dalajlámu, chce pro někoho vyznamenání, zatímco druhý to odmítá a hledá jakési literární texty, jedná se o zástupný problém, který má odvrátit pozornost od toho hlavního: Proč je mzda čtyřicet tisíc u nás nadprůměrná, zatímco u sousedů minimální?  Proč nám ta slavná Unie přispívá stamiliony na projekty, které nikdo nepotřebuje, místo aby se snažila pozvednout celkovou životní úroveň obyvatelstva?

Nechápu, proč ty dvě party – hradní a tzv. „Pražská kavárna“ - zatahují do svých sporů celý národ, proč si nedají sraz někde na půl cesty mezi Staromákem a Hradem a tam si to nerozdají tváří v tvář, muž proti muži, žena proti ženě. Nevolám po štaidlovsku „chceme klid na práci“, ale kdo nepochopil, že jde jen o boj o koryta a (s)prostý občan zase ostrouhá, aby se ti nahoře měli zase lépe, pak je mi ho líto.

Skončím, jak jsem začal: Nejenom chlebem živ je člověk, ale základem demokracie je dle mého spokojený občan, který bere důstojný plat a v důchodu se nemusí bát, že díky doplatkům za léky nebude mít na nájem a potraviny.

 

Autor: Aleš Presler | sobota 29.10.2016 20:53 | karma článku: 47,60 | přečteno: 25322x
  • Další články autora
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik