Hospoda praskala ve švech, nekuřácká zela prázdnotou. Tak kde jste včera byli, nekuřáci?

Pivo v restauraci za deset kaček, to zní v dnešní době jako pohádka. Včera se tak ale stalo, nejmenovaný pivovar uspořádal ve vybraných hospodách svůj „Den“.

Málokomu mohlo uniknout, že tzv. dobroserové se rozhodli sáhnout pomocí zákonů na to nejposvátnější, co v Čechách existuje. Na hospodu! Co si nedovolil Hitler ani následný komunistický totalitní režim, současný systém umožnil. Chtěl zakázat kouřit ve výčepních místnostech, a to, že se mu to zatím nepodařilo, je jen dílem náhody a rozporů mezi papaláši. Takže se „nekuřácký zákon“ prozatím odložil.

Nechci se zaobírat jednotlivými argumenty, proč tak či onak, nicméně včerejší den mi jasně dokázal, že dobroserové jsou zcela mimo. Po celých Čechách (a snad i na Moravě) probíhala akce nejmenovaného pivovaru, který nabízel svůj zlatavý mok za pouhou pětku. Ne, že bych patřil k lakotům, ale tuhle záležitost jsem si nemohl nechat ujít. Se svými nekuřáckými přáteli jsem navštívil pochopitelně nekuřáckou hospodu v městečku „En“. Seděli jsme v ní sami, zatímco nedaleká kuřácká putyka praskala ve švech, lidé se v ní bavili a radovali se ze života. Přestože se máme rádi a vždy si je co říct, sedět v prázdném a tichém lokále je smutné. Nekuřáci projevili touhu přemístit se do sousední knajpy, ale já, ač sám kuřák, jsem je donutil zůstat pod poněkud upraveným textem slavné písně „A tak máte, co jste chtěli“.

Trochu odbočka. Rád jezdím na hory, z Krkonoš preferuji Harrachov a Pec, ze Šumavy Železnou Rudu. Kdo to tam zná, pak ví, že 90% tamních pohostinských podniků je nekuřáckých a večer povětšinou prázdných a tichých. Takže stačí nastražit uši a hluk spojený s cinkotem sklenic vás dovede na to správné místo, kde se lidé ještě dokáží bavit. A kde sedí společně kuřáci s nekuřáky, protože normální lidi vůbec kouření neřeší.

Ale vraťme se k začátku: Kde jste, militantní nekuřáci, byli včera? Místo abyste podpořili svoji hospodu a potvrdili své argumenty, že bude prosperovat i bez ohavného čmoudu, zase jste jen dokázali jejich lichost. Ovšem pokud vám vadí, že většina normálních lidí se jde do pohostinského podniku pobavit a je jim jedno, zda se tam hulí, pak vás chápu. Vy se totiž bavit nechcete, jen to jiným nepřejete!

 

 

 

 

 

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 6.10.2016 19:04 | karma článku: 46,73 | přečteno: 11602x
  • Další články autora
  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik