Šlapka poprvé vyrazila. Navštívila Boží hrob, objevila Ameriku a vydala se po stopách TGM.

18. 08. 2016 19:19:00
Šlapka letos neprožívala lehké období. Komplikovaná zlomenina kotníku znamenala hrubé omezení aktivit.

Byla to smůla, při obyčejné procházce lesem jsem uklouzl a hloupě si přerazil haksnu pod kotníkem, odborně se tomu říká zlomenina levého hlezna. To mimo jiné znamenalo dlouhodobý útlum společných vycházek turistického oddílu Šlapka, který tak mohl letos premiérově vyrazit až první srpnovou sobotu. Za cíl jsme zvolili Votice a tamní naučnou stezku s nepříliš poetickým názvem „Kolem Votic za poznáním“. Ta stezka má jednu drobnou, ale velmi podstatnou nevýhodu – není v terénu vůbec vyznačena. Na osmikilometrové trase se nachází devět informačních tabulí, na nichž je sice naznačeno, jak se dostanete k příští zastávce, ve skutečnosti však lehce zabloudíte, což se posléze také ukázalo.

Šlapka si dala sraz v centru zhruba čtyřtisícového města před obchodním centrem, kde jsme hodlali zanechat automobily. Varovné cedule, hrozící odtahem, pokud zde vůz zůstane stát déle než dvě hodiny, nás od tohoto záměru odradily a raději jsme přeparkovali. Těžko říct, jak je doba stání na poloprázdném parkovišti kontrolována, nicméně Pepova audina s pražskou SPZ by mohla na místní empíky působit coby provokace a chtěli by si na pražákovi smlsnout mastnou pokutou, což jsme nehodlali připustit.

Po naučné stezce jsme se vydali v protisměru, neboť je veden v mírném stoupání, zatímco turistu, dodržujícího systém od první zastávky k deváté, čeká pořádný dvoukilometrový výšlap do strmého kopce. Naším prvním zastavením se stal hřbitov, kde se nachází zmenšená kopie Božího hrobu, jehož originál najdete v Jeruzalémě. Tenhle nápad, postavit ve Voticích Boží hrob, dostala Marie Františka, sestra hraběte Ferdinanda Františka z Vrtby, jež v roce 1658 vyslala do Jeruzaléma dva františkánské mnichy, aby zhotovili nákresy i s rozměry. Jak dlouho ve Svaté zemi se mniši zdrželi nikdo neví, ale jisté je, že misi splnili, ovšem s výstavbou se začalo až sedmadvacet let od začátku cesty a hotovo bylo až v roce 1688.

Od hřbitova jsme vyrazili po nepříliš frekventované asfaltce, odkud jsme se mohli kochat výhledy na město a jeho okolí zvrásněné kopci. V opačném směru přitahoval pozornost rozložitý osamělý strom. Není divu, tento víc než sto let starý javor zaujal i jiné a v soutěži o Strom roku 2005 získal druhé místo. Nad ním se nachází další zastávka naučné cesty, Polský vrch, kde prý kdysi stávala šibenice a dodnes se tam prý dějí divné věci, jako třeba bezdůvodně zhasínají motory auta, objevuje se tam záhadná žena a tak. Žena se sice zjevila nám, ale jednalo se o klasickou turistku, jedinou záhadou snad bylo, že žádného dalšího výletníka jsme po celou trasu nepotkali, byť počasí k výletu přímo vybízelo. Vracet se pro auta, abychom vyzkoušeli, zda jim v tomto místě selže motor, se nám v žádném případě nechtělo.

Od Polského vrchu se cesta svažuje k Hostišovu. Tohle místo si oblíbil Jan Herben (1857 – 1936), významný český politik, novinář a spisovatel. Nechal si zde roku 1901 vystavět vilu od neméně věhlasného architekta Jana Kotěry (1871 – 1923) a na ní zhotovit nápis: „Tato chalupa, kdyby ústa měla, pomluvy by netrpěla. Navrhl Kotěra. Stavěl Vrzal. Stojí v táborském kraji, dobří lidé v ní přebývají.“

Do Hostišova za Herbenem několikrát přijel i prezident Tomáš Garigue Masaryk a podnikali spolu vycházky do okolí. Zlé jazyky ovšem tvrdí, že do kopců se nechali dopravit kočárem a kráčeli jen směrem dolů. Za Herbenem jezdily do Hostišova i jiné významné osobnosti, z nichž připomeňme jen malíře Antonína Slavíčka, který v okolí namaloval mnoho svých půvabných krajinek. Smutné však je, že se dnes na Herbenův dům nemůžeme pořádně podívat, je celý obrostlý zahradou neudržovaných křovin a stromů, stavba samotná se naopak zdá v dobrém stavu. Zřejmě současný majitel nestojí o to, aby mu turisté okukovali majetek. Také je škoda, že v okolí není vyznačen okruh, po kterém se prezident TGM s Herbenem procházeli.

Z Hostišova nás neznačená stezka provede podchodem pod frekventovanou výpadovkou na Tábor a České Budějovice, za ním je rybník s nefalšovanými lekníny, kde se dá i koupat. Za nás to učinili naši psi, nám se do vody moc nechtělo. A pozor! Pokud jste si nezapamatovali další trasu naučné stezky z mapky na panelu v Hostišově, čeká první bloudění. Musíte vyrazit rovně do kopce, což jsme neučinili a zamířili vpravo, čímž jsme se dostali na místní komunikaci a přišli o další zastávku NS. Podruhé se nám to stalo při cestě z Mysletic do osady Amerika, které spojuje úzká asfaltka a vůbec na ní není vyznačena odbočka ke kapli sv. Vojtěcha, o kterou jsme tedy byli ochuzeni - a ochuzeni o ni budete i vy, vážení čtenáři.

Osada Amerika vznikla před devadesáti lety, když majitel zdejších nepříliš hodnotných pastvin rozparceloval a následně rozprodal pozemky. Dnes je to něco mezi zahrádkářskou kolonií a chatovou osadou, cesta vás dovede k penzionu s restaurací Starý svět, kde vás lákají cedulí na dnešní specialitu, jakýsi burger za necelých dvě stě kaček. Ač členové Šlapky nepatří k sockám, této nabídce jsme odolali a stále prudkým klesáním mířili k Voticům. Teprve tady oceníte, proč je dobré naučnou stezku absolvovat v protisměru, protože jít jí opačným směrem, asi byste se vyčerpali energii hned na začátku a zbytek cesty by vás příliš netěšil.

Šlapka svoji výpravu zakončila ve Voticích v restauraci U modré kočky. Bohatá nabídka jídel a nápojů za přijatelné ceny nás utvrdila v tom, jaké jsme učinili moudré rozhodnutí bez povšimnutí minout americký Starý svět. A také jsme si řekli, že to byl fajn výlet, který doporučujeme i vám.

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 18.8.2016 19:19 | karma článku: 15.60 | přečteno: 779x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 427 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 325 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3262

http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...