Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se mýlil v politice, aneb smutné přiznání starého blbce

Ostřílený zastupitel mi kdysi řekl: Aby ses dostal ke korytu, je třeba dělat podrazy. Kdybys je udělal kamarádovi, v životě už s tebou nepromluví, ale v politice to neplatí.

Všichni si myslí, že tzv. demokratické volby o něčem můžou rozhodnout. Vtip je v osobách a obsazení jednotlivých stranických kandidátek, v jejich čelech bývají profláknutí lidé, kteří by se bez obecních platů a případných úplatků již nedokázali obejít. Na tato tvrzení se v diskuzích na blogu iDnes většinou reaguje poznámkami typu „tak proč tam nejdeš ty, když seš tak chytrej?“.  Takže buďte tak „chytří“, dostaňte se na kandidátku té které strany a ještě se pokuste prosazovat svůj program. Nejenže se na kandidátku nedostanete (ve výjimečných případech ano, např. pražský primátor Svoboda, posloužil jako nová tvář a pak si to odskákal, zatímco jeho předchůdci a nástupci jsou v pohodě). Většinou je na kandidátce člověk, co už tam straší řadu let a nelze se ho zbavit (Sobotka, Benda, Kalousek a doplňte si další parazity na nás všech), takže volíme v podstatě stále stejné lidi.

To se dělo přes dvě desetiletí i v Praze 7, vždy zde vítězila ODS a podle potřeby se „kamarádila“ s (někdy) spřízněnými stranami, případně vládla sama. Šéfové ODS (různě ovšem podporovaní ČSSD, Zelenými, KSČ atp., podle toho, kdo ze zástupců těchto v Praze 7 marginálních stran získal dobře placenou funkci) se domnívali, že stromy rostou až do nebe. Nerostou!!!

Voliči už toho měli dost a v komunálních volbách roku 2014 drtivě zvítězil Jan Čižinský se svým uskupením, aniž by však na volebních lístcích bylo patrno, že se jedná o člena Lidové strany, prezentoval se jako hnutí Pro Prahu 7 či tak něco. Neuspěli Zelení, nicméně dostali pár hlasů, což jim stačilo na čtyři místa v zastupitelstvu MČ Praha 7. Jeden je místostarostou, další dva radní, čtvrtý má plat přes čtyřicet tisíc korun coby šéf školní komise, tudíž z minima získali maximum. Nynější místostarosta Mirovský navíc ve volebním období 2006 – 2010 úzce spolupracoval s tehdejším vedením za lukrativní peníze coby šéf jakési zbytečné komise, v dalším období ho na podobně zbytečném, nicméně skvěle placeném postu vystřídal někdo z jeho strany, což ho naštvalo a tím pádem se z něho stal opozičník. Tato strana se tehdy díky penězům rozdělila, nyní je ale vše v pořádku, Ondřej Mirovský se stal místostarostou.

Ale pojďme ke starostovi současnému – Janu Čižinskému. Na první pohled se chová jako férový chlap, zkušenosti však ukazují, že se jedná o podrazáka, který každému slíbí vše, je to zkrátka lidovec. Nedokázal se ani vypořádat s vánočním přerušením parkovací zóny na Praze 7, jen si myslel, že když řekne místním strážníkům, aby řidiče, co na sedmičce zaparkují, nepokutovali. Samozřejmě pokutovali, protože když nezakryjete značky zákazu stání na placené zóně, značky holt platí. Díky bohu, že lidovecký starosta neřekl, že na Praze 7 se může jezdit na červenou, neplatí přednost zprava a podobně. Tím své podané uchránil větších škod a budiž mu za to chvála.

Oslí můstek, tedy vraťme se k začátku. Kdo čte moje blogy, ví, že jsem se ostře vyhraňoval proti někdejšímu vedení Prahy 7, ať už proti ODS, ČSSD a jejich kumpánům včetně pana nynějšího místostarosty Mirovského. Jenže Čižinský a spol., kteří se před volbami tvářili, jak dají prostor spoluobčanům k vyjadřování se ohledně záležitostí Prahy 7, naprosto selhali a lhali jim, což vlastně dokazuje následující graf. Jen se stydím, že jsem téhle partě věřil a nechal ze sebe udělat blba. Ale tahle partička udělala blba nejen ze mě, ale i z většiny obyvatel Prahy 7. Ovšem tak to v politice chodí, jde jen o posty a ti novodobí vládci mají hezké platy. Občane, ty jen můžeš volit a udělat ze sebe stejného blba jako já, když jsem si myslel, že přejmenovaní lidovci jsou lepší než jejich předchůdci...

 

A o to tady vlastně šlo. Zkrátka chodit k volbám znamená jen to, že nic se nezmění a ke korytu se dostanou jen ti, jimž na politické straně nezáleží! Nad tím lze jen zaplakat, ale tak to je a bohužel i bude…

Na závěr: Stydím se, ale chtěl jsem tomu lidovci pomoc, dá se to z dnešního hlediska označit, že jsem mu lezl do řiti: https://www.youtube.com/watch?v=uS3C5O4MfBA

 

Autor: Aleš Presler | středa 6.1.2016 8:22 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1471x
  • Další články autora

Aleš Presler

Senioři zachránili topící se ženu. Zásluhy si však připsali hasiči.

Byla by to historka okresního formátu, jak říkávali pánové Š+G, jenže tahle pojednává o povrchnosti těch, jejichž úkolem je informovat širokou veřejnost.

3.2.2019 v 8:52 | Karma: 34,12 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Před dvěma roky spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota (upravený text).

„Samozřejmě jako rozpočtové odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní.

20.1.2019 v 21:34 | Karma: 31,86 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Svobodu, anebo smrt! Před dvěma lety spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota.

„Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné.“

19.1.2019 v 21:31 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1923x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Tři upálení Janové: Hus, Palach a pozapomenutý Zajíc. Hrdinové, anebo „jenom“ sebevrazi?

Na výročí upálení Mistra Jana Husa máme pracovní volno, o Janu Palachovi se s blížícím padesátým výročím jeho smrti hojně píše, o filmech nemluvě, zatímco Jan Zajíc zůstává spíše regionálním hrdinou.

12.1.2019 v 8:46 | Karma: 28,40 | Přečteno: 791x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Pražák ve venkovské hospodě. Očekává služby jak v Alcronu, ale za čtvrtinové ceny.

To bylo tak. Pražák si vyjel do nejmenované vesnické hospody a nevítali ho před ní hostesky s chlebem a solí. A uvnitř ho čekala celá další řada příkoří.

9.1.2019 v 9:23 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik