Skandál! Šlapka pod hrozbou zbraní vykázána z území Keltů!

1. 01. 2016 20:05:00
Zmizely Lidové milice, přestala existovat Pomocná stráž VB, jen ti „lidoví“ myslivci jsou tady dodnes a dělají si, co chtějí.

Téměř každý máme nějaký koníček, ten sbírá známky, jiný rád jezdí na kole, další píše blogy a druhý pod nimi diskutuje. Jen hobby zvané „lidová myslivost“ se vymyká mé chápavosti. Můžete mě stokrát ujišťovat, že tahle parta s flintičkami se celý rok stará o zvěř a její následné vraždění je jen malou odměnou za tuto péči, nicméně já osobně nikdy neviděl někoho z jejich řad, jak se vláčí s nákladem sena na zádech ke vzdálenému krmelci. V posledních dnech jsem však měl naopak to štěstí pozorovat je při té jejich „odměně“, tedy snaze zabít co nejvíc zvířat. Zvláštní je, že tihle lovci si vybírají ke svému dovádění frekventované turistické stezky o víkendech, kdy je na nich největší provoz. A na to doplatil i turistický oddíl Šlapka.

Poslední předvánoční sobotu jsme se rozhodli, že výlet uskutečníme v okolí Hrazan, kde se nachází keltské oppidum s naučnou stezkou a následně po skalnatém hřebenu dojdeme ke zbytkům hradu Ostromeč. Leč Šlapka míní, lidoví myslivci mění. Kdybychom přijeli o čtvrt hodiny dřív, ocitli bychom se v přímé palbě, přijet o chvíli později by znamenalo totéž. Nikde na příjezdových cestách neviselo jediné upozornění, co se v této turisticky oblíbené destinaci chystá za masakr. Šlapka však přijela ve stejné chvíli, kdy se dostavili i lovci, někteří s flintičkami, jiní s klacky, ti druzí měli těm prvním nahánět nebohou zvěř do palebného pole. Nezakázali nám sice procházku, ovšem varování, že mohou omylem zastřelit naše psy, jsme nemohli neoslyšet. Pepík alespoň přítomným střelcům vysvětlil rozdíl mezi německým ovčákem a vlkem, ale to bylo vše, co mohl učinit. Jen jednu věc nepochopím: Jak je možné, že parta nadržených lidí si může zablokovat místo, ohrožovat ostatní a každému je to putna. Snad jen, že kdyby tak činili na Václavském náměstí, možná by se nad tím někdo zamyslel.

Šlapka ustoupila ozbrojené přesile a zvolila plán B, což znamenalo přesun do několik kilometrů vzdálených Křečovic, kde se natáčel filmový hit Vesničko má středisková. (Shodou okolností v ten den večer film vysílala jedna z našich nejoblíbenějších televizních stanic.) Procházka kolem Křečovic je velice zajímavá, byť v této obci nenajdete jediné upozornění na zajímavá místa a největší hemžení zdejších občanů i turistů je u prodejny levných oděvů, ale o tom až někdy příště.

Náhradní vycházka se však kupodivu uskutečnila jinde. Před obcí Radíč nás zaujal velký areál pečlivě udržovaného statku. Teprve později jsme zjistili, že jde o tzv. Maděrův statek, proslavený seriálem Zdivočelá země s Martinem Dejdarem v hlavní roli. Zvláštní je, že ač každý člen Šlapky, tedy vyjma psů, věděl, oč zhruba v seriálu šlo, nikdo neviděl jediný díl. No nic, statek (pokud ho chcete vyhledat na internetu, jmenuje se Chýnov) je to krásný, citlivě zrekonstruovaný a patří rodině druhdy významného bankovního ředitele.

Kolem statku vede žlutá turistická značka, u rozcestníku jsme si povšimli odbočky navádějící ke Králi dubů. Pěšina vede přes pole, v náš čas rozorané a blátivé, ovšem ten dub letní, památkově chráněný strom s obvodem kmene šest metrů, za ty zaprasené boty stál.

Vrátili jsme se k rozcestníku a odtud pokračovali dál podél chatové osady k potoku, který nese název Lužnice. Od té doby vím, že není Lužnice jako Lužnice. Tam jsme narazili na značku modrou, jež nás podle této Lužnice dovedla až na někdejší fotbalové hřiště u obce Radíč. Opravdu někdejší, branky jsou odmontovány, zřejmě už se v Radíčí nedostává chlapů, co by provozovali sport číslo jedna v České republice.

Zámek Radíč je v sezoně veřejnosti přístupný, ale zřejmě toho v interiérech příliš nenabízí, neboť turisty láká na „zámek princezen a rytířů“ za levnou cenu. Prostě jde o to, že vaši potomci ženského rodu se mohou převléknout za princezny, chlapci zase za rytíře ve zbroji, zhotovené z překližky.

Zámku Radíč se týká ještě několik pozoruhodných věcí. Zaprvé se zde několik let zdržoval filosof Bernard Bolzano (1781 – 1848), fakt zajímavý člověk, určitě si ho vygůglujte, za druhé se spor o restituci vlekl přes dvacet let. Zkrátím to asi tak – až do roku 1939 byl zámeckým pánem muž židovského původu, který ho tehdy prodal řediteli významné banky. Nechci spekulovat, nicméně v roce, kdy hrozila německá okupace, prodávali Židé svůj majetek hluboko pod cenou. Ale potomci nového majitele po těch dlouhých letech soudních sporů zámek v restituci získali a následně jej okamžitě prodali současným vlastníkům. K tomu snad netřeba nic dodávat.

Abych to tedy nějak shrnul. Šlapka díky myslivcům vyrazila úplně jinam, než původně zamýšlela, ale o to byl výlet zajímavější, protože na ta místa by asi nikdy nezabloudila. Tudíž lze nakonec vrahům nevinné zvěře poděkovat...

Autor: Aleš Presler | pátek 1.1.2016 20:05 | karma článku: 27.88 | přečteno: 1732x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 325 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3262

http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...